Akademia Gastronomiczna w Polsce rokrocznie nominuje polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych w pięciu kategoriach przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem. Przyznawane nagrody wpisują się w statutową działalność organizacji, jako iż aktywność Akademii Gastronomicznej ukierunkowana jest na rozwijanie i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej.
W gali uczestniczyli m.in. Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Minister Anna Krupka, Dyrektor Generalny Ministerstwa Sportu i Turystyki Dariusz Rogowski oraz
Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, a także Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej Rafael Ansón.
W wydarzeniu wzięli udział także zeszłoroczni laureaci nagród AIG Prix, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii, jak również przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji i mediów gastronomicznych.